Як правильно харчуватися майбутній мамі, чому це так важливо і що робити, якщо не дуже хочеться їсти корисну рекомендовану їжу.

Правильне харчування під час вагітності - важливе питання для майбутньої мами.

Так як вона відповідальна не тільки за своє життя, але і за життя маленького чоловічка, який розвивається всередині неї. А правильний режим харчування і збалансований раціон - запорука здоров'я мами і дитини.

Здавалося б, немає нічого складного - питання харчування часто обговорюється і готових схем живлення - багато. Бери і користуйся. Але складність у тому, що при вагітності часто трапляється токсикоз. відбувається порушення смакових переваг, з'являється втома, слабкість і інші фізичні зміни в тілі вагітної жінки, які встають на шляху легкої організації правильного харчування. Як же бути?

Основи правильного харчування під час вагітності

Основна мета правильного (здорового) харчування - зберегти і зміцнити здоров'я вагітної. Для цього важливо забезпечити надходження в організм достатньої кількості корисних речовин (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин). Вживання рідини (не менше 2 літрів в день) також не варто недооцінювати, так як вода допомагає очистити організм мами і малюка від шкідливих речовин.

Особливістю харчування вагітної жінки є те, що потреба в корисних речовинах і кращий раціон харчування змінюються зі збільшенням терміну вагітності.

Перша половина вагітності

Це час, коли жінка активно продовжує жити колишнім життям. Плід ще має невеликі розміри. А у мами можуть бути присутніми прояви токсикозу і погіршення апетиту. Тому потреба в додаткових енерговитратах організму зростає незначно.

З іншого боку, саме в першому триместрі вагітності закладається основа всіх органів і систем дитини, тому правильному харчуванню відводиться важливе місце. У цей період харчування переважно 3-4 разове.

Друга половина вагітності

Енерговитрати зростають: плід збільшується в розмірах, зростає і розвивається плацента. У цей час частими супутниками вагітної є запори, печія, зниження рівня гемоглобіну, підвищення метаболічної активності печінки та нирок. Це все необхідно враховувати під час організації правильного харчування вагітної.

Крім свіжих овочів і фруктів, добре вживати варені, тушковані і печені. Протушенние і проварена їжа краще засвоюється. Щоденне вживання висівок і хліба грубого помелу, круп, овочів, фруктів покращує перистальтику кишечника. Також важливо вживати білок і кальцій, які необхідні як будівельний матеріал для дитини.

  • Харчуватися краще по чуть-чуть, але часто. Найкраще вибрати 5-ти разове харчування. А на ніч, наприклад, можна випити склянку кефіру, молока або з'їсти фрукти.

    Мал. 1 Основні групи продуктів, які повинен включати середньодобовий раціон вагітної жінки

    Мал. 2 Продукти, які рекомендується вживати жінці під час вагітності

    Продукти, які слід виключити з раціону

    Сюди відносимо ковбаси, сосиски, сардельки, консерви (рибні, м'ясні), наваристі бульйони, цибуля, часник, мед, а також неякісні продукти і продукти, що містять консерванти, барвники та ароматизатори (різні напої, кондитерські вироби, алкоголь, фаст-фуд і т. д.).

    Така тимчасова дієта допоможе зберегти здоров'я малюка і не провокувати у нього алергічні реакції.

    Ви вже, напевно, встигли помітити, що часто шкідливий - це найсмачніше. Але, пам'ятайте, то, що спочатку смачно, цілком може викликати потім печію, нудоту і погане самопочуття. Організм вагітної жінки дуже чутливий до неякісним продуктам!

    Також важливо пам'ятати:

    • морепродукти, м'ясо і дичину, рибу, молочні продукти і яйця - це продукти, які варто піддавати ретельній термічній обробці і не зловживати ними. Купуйте тільки якісні продукти в перевірених магазинах. Існує підвищений ризик отруєння.
    • трав'яні чаї слід вживати дуже обережно і тільки тоді, коли ви впевнені, що все трави в їх складі дозволені до застосування вагітній жінці. Багато трав протипоказані майбутній мамі, вони можуть бути абортивними або нашкодити малюкові.
    • алкоголь знаходиться під суворою забороною.
    • алергенні продукти, екзотичні і продукти, які ви не вживали до вагітності, краще не вживати або їсти з дуже великою обережністю, малими дозами.
    • дієти і вегетаріанство під час вагітності протипоказані.

    Також вагітної необхідно стежити за своєю вагою. Правильне харчування допоможе зберегти гарну і струменевий фігуру після пологів. Оптимальний набір ваги за всю вагітність - 11-13 кг. Але пам'ятайте, що набрати занадто мало - теж погано!

    Особиста відповідальність, або Що робити, якщо корисне - не завжди найсмачніше?

    Головне - це слухати свій організм. Він наш помічник. І, якщо немає апетиту, нам не хочеться вживати певний вид їжі або, навпаки, ми хочемо щось певне, то можливо, нам варто послухати свій організм.

    Але якщо всю вагітність хочеться тільки картоплю фрі, кока-колу і крейда, то тут організм слухати не варто. Чи згодні. Ми дорослі люди, і, не дивлячись на своє самопочуття і харчові пристрасті, ми повинні розуміти, що наше здоров'я і здоров'я дитини - це наша особиста відповідальність і нам життєво необхідно добре і правильно харчуватися.

    Чим небезпечне неправильне харчування при вагітності
  • Недолік корисних речовин через незбалансований раціону і неправильного режиму харчування мами можуть привести до:

    • зриву вагітності,
    • затримці внутрішньоутробного розвитку плода,
    • аномалій у розвитку органів і різних систем дитини і до погіршення його здоров'я, як під час вагітності, так і після,
    • пізнього токсикозу (гестозу),
    • підвищення тиску,
    • порушення роботи легенів, печінки і нирок,
    • передчасне відшарування плаценти,
    • проблемам в пологах і в період відновлення після них.

    Є чим ризикувати, правда.

    Якщо вам ну ніяк не хочеться їсти якийсь продукт (таке часто буває з м'ясом у вагітних), краще його не виключати повністю, а замінити. Наприклад, на допомогу можуть прийти так звані ізобелковие раціони.

    Мал. 3 Взаємозамінні ізобелковие раціони

    Як видно з таблиці, вагітна може вибрати різні варіанти раціону. Вони позначені цифрами від 1 до 5. Так, в першому раціоні м'ясо і риба складають в сумі половину від усього необхідного в раціоні тваринного білка. А в раціонах 4 і 5 вони відсутні (по суті, ви замінюєте м'ясо і рибу сиром, молоком, кефіром, сиром і яйцями).

    Загальні рекомендації для вагітних
  • Вагітній жінці не можна бути голодною. Тому завжди дбайте про те, щоб було що поїсти, особливо це важливо під час поїздок і переїздів.

  • Під час токсикозу, слабкості та інших видів фізичного нездужання, на допомогу прийде планування, в тому числі і складання меню, а також залучення до допомоги близьких, рідних і друзів.

    Лікар може вам призначити спеціальні вітамінні комплекси для вагітних.

  • Харчуватися за двох - міф. Потрібно харчуватися не в два рази більше, а в два рази якісніше.

    Питання харчування майбутньої мами - індивідуальний. І вам може прийти на допомогу ваш лікар, який з урахуванням результатів ваших аналізів та особистих уподобань, може допомогти скласти щоденний раціон. У будь-якому випадку, завжди краще порадитися з лікарем.

    Існує така думка, що організм жінки під час вагітності оздоровлюється. Насправді, все залежить від вас.